Filosofi


Långsiktigt avelsarbete

Målsättningen är ett långsiktigt, hållbart avelsarbete med sunda hundar där varje kull har ett syfte som sträcker sig långt mycket längre än bara kullen i sig. För mig är avelsarbete en process som sträcker sig genom flera generationer och något som kräver långsiktiga mål och strategier.


Avel kan många gånger vara både svårt och komplicerat och ibland blir inte resultatet alls som man tänkt från början av olika anledningar. Som uppfödare behöver man har en stor portion självinsikt och ödmjukhet för att kunna se både brister och styrkor i en linje och för att kunna föra linjen /rasen framåt på ett bra sätt.


Jag har valt att inte låsa mig vid endast en viss typ av linje utan försöker se helheten och individen samt vad den möjligen kan tillföra på lång eller kort sikt. Jag använder mig gärna av lite ovanliga linjer när möjlighet finns för att försöka bredda avelsbasen och den genetiska variationen i raserna.


Förutom de sedvanliga utvärderingarna så som ögonlysning, HD/ED röntgen osv så använder jag mig också av utvärdering via hälsoanalys. Något som alla valpköpare medverkar i med något års mellanrum. Detta för att vi ska kunna fånga upp och kartlägga även andra viktiga bitar i vår avel som kanske inte annars syns.


En balanserad hund

Mentalt strävar jag efter en allroundhund. En medelaktiv, balanserad hund som är förig och lättjobbad utan stress. En godmodig individ med en sund exteriör som passar till sport/tävling/utställning och/eller som en trevlig kamrat och familjemedlem.


En god start i livet

Samhället idag ställer stora kvar på vad våra hundar ska klara av. De ska vara sociala och trevliga mot människor, barn, andra hundar och djur, klara av att följa med dig som ägare i diverse olika miljöer utan att reagera med rädsla eller aggressivitet.


Min filosofi är att försöka ge valparna den bästa start i livet de möjligen kan få och jag lägger ner mycket tid på utvecklig och socialisering av våra småttingar.
Våra valpar brukar få prova lite olika miljöer, olika underlag. Träffa olika människor, barn och djur. Få följa med på små promenader i skog och mark, bli vana vid koppel och halsband samt även träna bilåkning mm.


Omtanke om individen

För mig är det otroligt viktigt att hundarna har en meningsfull vardag, att de är i god fysisk kondition och att de förutom träning, tävling och motion har möjlighet att utföra sina naturliga beteenden.


Berikning är för mig en väsentlig i hundarnas vardag. Själva begreppet berikning handlar om det vi idag genom forskning vet om djurs behov av att få utlopp för sina medfödda, naturliga beteenden. Det vill säga beteenden som de skulle haft för sig om de levde opåverkade av människan. Beteenden som att leta/jaga föda, flockgemenskap, gräva, gömma sig, etc.


På gården har vi delat av ett område på ca 2000 kvadrat där hundarna kan strosa lite som de vill under den tid vi är hemma och inte gör något speciellt. Detta är vårt berikningshägn som innehåller ett stort skogsparti med stubbar, träd, stenar, lekställningar mm.


Hundarna har här möjlighet att bara vara hund, att kunna gräva, klättra, leka, springa, undersöka och sträcka ut. Berikningshägnet är också otroligt bra för att träna valparnas motorik. Hägnet är under ständig förändring och utveckling.Tågabo Kennel Shetland Sheepdog
Tågabo Kennel Vit Herdehund valpar
Tågabo Kennel Vit Herdehund valp
Tågabo Kennel Vita Herdehundar

(C) Kennel Tågabo
Design by: Tågabo

Följ oss på Instagram