Vilken hund passar mig?

Vilken typ av hund ska du välja? Olika typer av hundar fungerar till olika ändamål.

mentalaegenskaper
Källa: Försvarsmaktens hundtjänstenhet

Energi
Energisk, arbetsam, företagsam, jobbig, krävande= mycket energi
Förnöjsam, lugn = lite energi
Hundar med hög energi nivå är bättre lämpade för tävling än hundar med låg energinivå. Hundar med hög energinivå upplevs oftast som intensiva och till viss del jobbig. Men är oftast väldigt lättbelönade. I jämförelse kan man ta en hund med väldigt låg energinivå som kan bli väldigt svårbelönad och svårmotiverad

Självtillit/okänslighet
Orädd, egensinnig, modig, okänslig= jobbig självständig hund
Förig, lättdresserad, känslig = lättsam enkel hund

Hundar med högt självtillit/okänslighet är mer lämpad för tjänst ex som sökhundar. En hund med mycket självtillit/okänslighet kan i mångas ögon upplevas som väldigt jobbig medans en hund som är lite åt det förigare hållet upplevs lättsam att ha och gör med.

Aggressioner
Mycket aggressioner = kräver styrning
Lite aggressioner = okomplicerad

Hundar med viss del aggression brukar oftast lämpa sig som polishundar tjänstehundar. Vill man ha en sällskapshund, tävlingshund ect så bör dessa vara utan eller ha väldigt lite aggressioner eftersom man vill ha en mer lätthanterad hund när de gäller sällskap och tävling. En hund med aggressioner kommer att kräva styrning för att fungera på ett bra sätt

Vilken typ av hund?
Så, vilken typ av hund du ska välja beror helt på din ambition och vad du har tänkt med hunden. Vill du ha en ren sällskapshund ska du välja en lugn och förig hund som inte är allt för krävande och nöjer sig med vad vardagen har att erbjuda. En allt för energisk hund till ett sällskapshem kommer annars att upplevas som extremt jobbig och krävande.

Vill du däremot tävla bör du lämpligtvis välja en hund med en lite högre energinivå. Beroende på dina mål och ambitioner med hunden så bör den även kanske ha en del självtillit/okänslighet, helt beroende på vad du tänkt tävla/göra med din hund.